Pentru început, aș preciza că îți poți pierde timpul cu acest text chiar dacă nu ești sau nu ți-ai propus să fii un globe-trotter, ai un job cu 21 zile de concediu pe an și un salariu mediu pe economie. Sunt ponturi universale de călătorie, utile în orice bagaj de vacanță și către orice destinație. Sigur, după ce ai pus degetul pe hartă, este necesară o documentare aplicată asupra destinației pe care ai ales-o. Dar până atunci, de aici vei afla câteva lucruri concrete despre siteurile pe care le poți consulta, prețuri și trucuri pentru o economie substanțială de buget. Unele sugestii sunt de bun simț, însă – poate – sunt atât de simple și la îndemână, încât nu le-ai luat în calcul. Vestea bună este că oamenii de știință au statuat că vei avea de câștigat mii de noi conexiuni neuronale cu fiecare experiență care presupune un comportament adaptiv la situații necunoscute. Cum este și vacanța în care tocmai te pregătești să pleci.
Ghid aproape complet pentru vacanțe DIY (do it yourself)
1. Oferte Last Minute vs. rezervare din timp
Prima estimare a unui buget de călătorie începe cu costul cazării. În funcție de apetitul pentru risc, poți opta pentru o rezervare din timp sau pentru una dintre ofertele last-minute ale agențiilor și lanțurilor hoteliere. Ambele variante reduc substanțial costurile unei vacanțe în destinații exotice, altfel extrem de costisitoare. Unele oferte includ la pachet și transportul, așa că poți avea de la început o imagine destul de clară asupra costului total al călătoriei.
Un pachet last-minute asigură un discount de cel puțin 30 – 40% față de prețul de listă. Dezavantajul e că trebuie să fii deja pe picior de plecare când alegi destinația și să ai banii puși deoparte pentru întreagă excursie. Și, desigur, ajută mult să fii deschis către aventură, ceva adrenalină și un minim risc pe care îl presupune orice călătorie planificată pe genunchi, în ultimul moment.
Ca idee, iată câteva oferte de ultimă oră listate pe site-ul travelator.ro: o vacanță în Marrakech, care include 7 nopți de cazare cu mic dejun și transportul cu avionul (161 euro de persoană), un week-end prelungit în Marsilia (3 nopți de cazare și zbor – 117 euro de persoană), un sejur în Tenerife (prețul de 258 euro include cele 7 nopți de cazare și transportul) sau o vacanță de 7 zile în Dubai (269 euro cazare plus transport).
Planificarea – fulger pe site-urile last-minute e cu atât mai interesantă cu cât vă puteți alege călătorii către destinații care nu v-ar fi trecut prin minte la o primă scanare a variantelor de vacanță. Spre exemplu, ați ieși de pe rutele previzibile ale turismului clasic, optând pentru un zbor către Georgia la doar 59 de euro de persoană, buget în care sunt incluse 4 nopți de cazare și transportul.
Iată câteva siteuri pe care le poți urmări cu bagajele la ușă:
2. Caută variante low-cost de cazare
O alternativă pentru cazarea clasică la hotel sunt apartamentele închiriate în regim hotelier pentru care găsești oferte pe site-uri că AirBnb, Homelidays, TripAdviser sau Booking.com. Acesta opțiune este utilă în special pentru grupuri mai mari, care își permit să închirieze un apartament întreg.
Toate site-urile mari care adună astfel de oferte pun la dispoziția celui care închiriază informații suplimentare despre locul în cauză: descriere, poze, plasare pe hartă și comentarii sau ratinguri de la cei care au mai închiriat acolo. Dacă rezervi pe un site de încredere, este aproape imposibil să fii înșelat, ai garanții de returnare a banilor. Asta nu exclude să fii totuși precaut.
3. Hostel sau couchsurfing – Este o variantă puțin mai riscantă, însă foarte ieftină. Din ce în ce mai multe persoane călătoresc apelând la siteuri de Couchsurfing, așa te poți orienta în funcție de ratinguri și de comentarii (vezi cel mai popular site de gen).
4. Alege un city break!
De cele mai multe ori este suficient să faci o scurtă schimbare de peisaj, de anturaj și de atmosferă ca să îți încarci bateriile pentru următoarea săptămână. Un city break este mai ieftin decât o vacanță clasică, de familie, înseamnă mai puțini bani dați pe cazare și mâncare și, dacă ești dispus să iei decizii rapide, un buget mai mic pentru transport.
O strategie bună este să „vânezi” ofertele companiilor aeriene low-cost și, în funcție de reducerile pe care le găsești pe site, să decizi care va fi următoarea destinație.
Poți însă profita de ofertele de city break pe care le pun la dispoziție majoritatea liniilor aeriene sau de pachetele oferite de agenții pentru a vizită un oraș european într-un weekend prelungit.
5. Vânează promoțiile din afara sezonului
Vei găsi întotdeauna promoții speciale, vouchere de cazare sau pentru pachete complete de vacanță, așa că este bine să urmăreșți site-urile agențiilor de turism pentru a prinde astfel de reduceri, oferite de obicei pentru un număr limitat de locuri.
Abonează-te la newslettere – majoritatea site-urilor agregatoare de oferte turistice și agenții de turism oferă posibilitatea abonarii gratuite la newsletter-ele periodice care anunță promoțiile și pachetele noi adaugă în lista de oferte
6. Călătorește în timpul săptămânii
Cazarea la hotel este mai ieftină la început de săptămâna, când hotelierii încearcă să-și acopere locurile rămase libere. Nu doar atât, dar și orașele sunt mai puțin aglomerate de turiști în timpul săptămânii, iar unele distracții costă mai puțin față de weekend, când de multe ori prețurile cresc.
7. Zboruri low cost vs carpooling
Platformele de tip carpooling (blablacar, carpooling, UBER) au redus semnificativ costurile cu transportul la distanțe mari. Avantaje sunt nenumărate, de la oportunitățile de a cunoaște oameni interesanți și până la o călătorie mai ieftină și care oferă acces facil către destinațiile din afara hărții turistice, mai puțin conectate la mijloacele de transport în comun. Zborurile low-cost sunt deja la un click distanță și, de asemenea, reduc major bugetul de vacanță.
8. Caută localurile preferate de localnici – Dacă vrei să cunoști bucătăria locală la ea acasă ieși de pe traseele turistice. Caută topuri cu locații preferate de localnici. Dacă este ușor să găsești aceaste informații în țări din Europa, în locurile în care nu se vorbește o limbă de circulație internațională va trebui să foloseșți Google Translate căutând „top restaurante în …”. O altă idee este să cumperi cupoane de masă de la site-urile de reduceri precum Groupon (ai grijă să intri pe site-ul local din țară vizitată).
9. Gratuități și carduri turistice de reduceri
Majoritatea orașelor turistice pun la dispoziția vizitatorilor carduri speciale de reduceri (city cards), care oferă discounturi semnificative și acoperă multe din obiectivele importante din oraș. Compară lista reducerilor oferite cu propria listă cu obiective pe care vrei să le vizitezi și, dacă ți se pare că faci o reducere importantă, cumpără un astfel de card, care de obicei include atât intrări gratuite la muzee, cât și reduceri la transportul în comun din oraș și la nota de plata în anumite restaurante partenere.
La fel, în anumite perioade, accesul la obiective pe care le-ai include în lista de interes este gratuit: multe muzee au o zi din săptămâna sau din luna când intrarea este gratuită deci caută tot cu Google Translate „gratis în NUME_ORAS” pentru a află obiectivele unde poți intră gratis și datele când accesul este neîngrădit. În multe orașe mari însă există muzee cu acces gratuit tot timpul anului, cel mai bun exemplu în acest sens fiind Londra.
10. Fă-ți o listă cu prietenii plecați în străinătate.Desigur, nu e una dintre ideile revoluționare pe care te-ai aștepta să le găsești într-un top al ponturilor pentru vacanțe ieftine, dar este foarte utilă. Ai putea relua legăturile cu oameni pe care distanța i-a scos din cotidianul tău. E fun, e cu network și e gratis. Sau aproape gratis.